Tekrarlayan Düşüklerde Rahim Filmi (HSG) Çekilir mi?

rahim

Histerosalpingografi görüntüsü (HGS), kadın üreme organında herhangi bir şekil bozukluğu olup olmadığını saptamak için başvurulan bir tetkiktir.

Tekrarlayan düşüklerde, komplikasyonun altında yatan nedenin bulunması için rahim filminin çekilmesi gerekir. Rahimde darlık, genişlik, yapışıklık ve tıkanıklık gibi düşüğe sebep olabilecek fizyolojik sorunlar HGS sayesinde görüntülenebilir. 

Düşüklerde Rahim Filmi Neden Çekilir?

Üç defa ya da daha fazla gebelik kaybı yaşayan kadınların üreme organlarının fizyolojik yapısının incelenmesi için rahim filmi çekilir.

Görüntüleme tekniğiyle rahmin iç kısmı ve kanalları değerlendirilir. HSG çekimi sonrasında üreme organında yapışıklık ya da darlık gibi yapısal bozukluklar saptanırsa tedavi yolları araştırılır. 

Hangi Durumlarda Rahim Filmi Çekilmez?

Hamilelik şüphesi, aktif pelvik enfeksiyonlar ya da ileri derecede uterus kanaması gibi durumlar rahim filmi çekilmesini engelleyen başlıca sebepler arasında yer alır. Kontrast maddeye alerjisi olan kişilerde de uygulanmayan bir yöntemdir. 

Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?

Rahim filmi çekilirken ilk olarak bacak dayama çatalları kullanılır. Hastanın, üreme organının ağız kısmına yumuşak yapıdaki bir kanül yerleştirilir ve ince cihaz yardımıyla rahmin iç kısmına ilaçlı su doldurulur. Ardından tıbbi sıvının üreme organının kanallarından geçişi ve karın boşluğuna dağılımı incelenir. Bu esnada bilgisayar ekranından inceleme yapılırken aynı zamanda röntgen filmleri de kaydedilir.

HSG (Rahim Filmi) Nerede Çekilir?

Rahim filmi, kliniklerin ya da hastanelerin röntgen merkezlerinde çekilir. Gerekli ekipmanların yer aldığı muayenehanelerde de ilaçlı görüntüleme tekniğinden yararlanılabilir. 

Rahim Filmi Devlet Hastanesinde Çekilir mi?

Evet,  rahim filminin devlet hastanelerinde çekilmesi mümkündür. İşlemin devlet kurumlarında uygulanması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından görüntüleme tekniğinin talep edilmesi gerekir.

Rahim Filmi Çekilmesi Ağrılı Bir İşlem mi?

Hayır, rahim filmi çekiminde şiddetli ağrı gibi komplikasyonların ortaya çıkması söz konusu değildir.

Bu işlemde daha çok karında batma ve gerilme hissi oluşur.  İşlem sırasında ortaya çıkabilecek fizyolojik semptomlar, uygulamanın nasıl yapıldığına göre de değişiklik gösterir. Profesyonel ve nazikçe gerçekleştirilen HSG işleminde aşırı ağrı, karında şişlik, fazla miktarda kanama gibi komplikasyonlar görülme ihtimali son derece düşüktür.

Rahim Filmi Anestezili mi Anestezisiz mi?

Klasik rahim filmi tekniğinde hastaya anestezi verilmez ancak isteğe bağlı olarak ya da özel durumlarda anestezili HSG işlemi de uygulanabilir.

Her iki rahim filmi çekimi de yaklaşık 15 dakikada sürer. İlaçsız HSG işleminin aç ya da tok karnına uygulanması mümkündür. Anestezili tetkiklerden önce ise 6 saat boyunca herhangi bir şey tüketilmemesi gerekir. 

Rahim Filmi Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Rahim filmi çekimi, kısa süreli ve acısız bir işlem olsa da bazı komplikasyonlara karşı dikkatli olunmalıdır.

HSG çekimi sonrasında göz önünde bulundurulması gerekenler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için genital bölgenin hijyene özen gösterilmelidir.
  • Ağrı ve halsizlik gibi yan etkilerin ortaya çıkmaması amacıyla ağır egzersizler yapılmaması önerilir.
  • İşlemden sonra görülen az miktardaki lekelenmede artış olursa derhal uzmana danışılmalıdır.
  • Birkaç gün boyunca vajinal tampon kullanılmaması gerekir.
  • Kısa süreli olarak havuz, sauna ve deniz gibi mikrop oluşumunu tetikleyebilen ortamlardan kaçınılmalıdır.

HSG çektirenler, işlem sonrasında cinsel ilişki yaşamak için de birkaç gün beklemelidir. Hastanın ağrı ve kramp gibi komplikasyonlar yaşaması cinsel birliktelik esnasında da acı hissetmesine sebep olabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Tekrarlayan gebelik kayıplarında rahim filmi ile alakalı sıkça sorulan soruları sizler için derledik.

Rahim Filmi Çekilen Biri Daha Kolay Hamile Kalır mı?

Evet, rahim filmi çekimi sonrasında gebelik şansı artış gösterebilir. Bunun temel nedeni ise HSG tetkiği sayesinde hamile kalınmasına engel oluşturan fizyolojik sorunun saptanmasıdır. Üreme organındaki yapısal ya da işlevsel problem giderildiğinde gebelik ihtimali artar.

Rahim Filminden Sonra Yumurtlama Olur mu?

Evet, rahim filmi adet kanamasının bitiminden birkaç gün sonra çekildiği için işlemin tamamlanması ardından yumurtlama olur. 

Rahim Filmi Çekildiği Ay Hamile Kalan Var mı?

Evet, rahim filmi tetkiğinin uygulandığı ayın içerisinde hamile kalanlar vardır.

Ancak bu süre HSG çekiminden sonra başlanan tedavi, yumurta sayısı ve hastanın yaşı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir.

Enfeksiyon Varken Rahim Filmi Çekilir mi?

Hayır, HSG çekimi öncesinde tamamlanan jinekolojik muayenede enfeksiyon varlığı görülürse işlem ileri tarihe ertelenir.

Bu sayede uygulama sırasında zararlı mikroorganizmaların karın boşluğu gibi bölgelere yayılmasının önüne geçilir.

Adetliyken Rahim Filmi Çekilir mi?

Hayır, regl döneminin devam ettiği süreçte rahim filmi çekilmesi söz konusu değildir.

HSG, adetin kaçıncı günü olduğu fark etmeksizin çekilmez ve kanama sona erdiğinde uygulama yapılır. 

Rahim Filmi Kaç Yılda Bir Çekilir?

Rahim filminin 35 yaşından küçük olan kadınlarda yılda bir defa çekilmesi uygun görülür.

Aynı öneri, bir sene boyunca korunmasız olarak cinsel birleşme yaşasa da hamile kalamayanlar için de geçerlidir. 35 yaşından büyük olan kişilerde ise HSG tekniğine 4-5 ayda bir başvurulabilir.

Leave a Comment